cleanroom-veri-kurtarma

Cleanroom Tesislerinin Önemi

Cleanroom nedir?

Cleanroom tesisleri, yalnızca veri kurtarma endüstrisinde değil, diğer bazı sektörlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Eczacılık, gıda üretimi, bilimsel araştırma ve tıbbi ekipman gibi endüstriler de Cleanroom‘lardan yararlanır.

Cleanroom temel olarak kontrollü bir ortam yaratan ve uygun sıcaklık ve nem ile kirletici seviyesini en aza indiren bir alandır. Hepimiz dış çevrenin ne kadar zararlı olabileceğini biliyoruz. Günlük hayatımızda hissetmesek de toz partikülleri, havadaki mikroplar, kir ve kimyasallar gibi kirleticiler insanlar için bile tehlikelidir.

Toz ve pislik dolu bir ofiste tıbbi bir ürün hazırladığınızı veya bilimsel bir araştırma yaptığınızı hayal edin. Aynı şey veri kurtarma endüstrisi için de geçerli.

Arızalı hard disk sürücüleri (HDD’ler), SSD’ler ve RAID dizileri çok savunmasızdır. Normal ortamın kirleticileri, hasarlı cihazları çok ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, onları bir Cleanroom ‘da açıp onarmak, başarılı bir iyileşme için çok önemlidir.

Bu alanlar genellikle çok parlak, çok temiz ve ekipmanla dolu.

Cleanroom Veri Kurtarma

Cleanroom teknolojisinin amacı aynıdır, ancak yine de sınıflandırmalarına göre farklılık gösterirler. ISO sınıfları 1’den 9’a kadardır. Bu boşlukların sınıflandırılması, hava parçacıklarının konsantrasyonuna göre belirlenir. Daha düşük aralık, izin verdiği daha az parçacık.

Veri kurtarma hizmetimiz, sertifikalı bir ISO 4 Sınıf 10 Cleanroom kullanır. Cleanroom sınıfı, fit küp başına düşen partikül sayısını ifade eder. Bu nedenle, ISO Sınıf 10 Cleanroom tesisini kullanarak, fit küp başına yalnızca maksimum 10 partiküle izin veriyoruz. Bu arada, 100. sınıf Cleanroom, Sınıf 10 tesisinden on kat daha fazla olan fit küp başına 100 parçacığa izin verir.

ISO 14644-1 standardına göre, bir ISO 4 Cleanroom, maksimum 352 5 µm / m³ partiküle izin verir. Genel bir ortamda havada milyarlarca 5 µm/m³ kirletici bulunur.

İlginç, değil mi? Göremediğimiz milyarlarca küçük parça. Dünya, uygun ekipman olmadan çıplak gözle tespit edemeyeceğimiz şeylerle dolu. İşte tam da bu nedenle, doğru veri kurtarma işlemi için Cleanroom olanaklarının kullanılması vazgeçilmezdir.

Cleanroom ‘lar Nasıl Çalışır?

Cleanroom ortamı, uygun ve sabit %50 nem21°C sıcaklık ve tabii ki temiz hava ile desteklenir. Bu alanı geliştirirken malzeme seçimine dikkat etmek çok önemlidir.

Özel tavanlar, zeminler, bölmeler, masalar ve çok daha özel detaylar gerektirir. Ayrıca, yeri her zaman temiz tutmamız gerekiyor. Bu nedenle, alan, bir odadaki sabit hava akışını desteklemek için özel hava filtrelemesi gerektirir.

Cleanroom tesislerinde havada 0,0005 milimetre kadar küçük partikülleri yakalayan ve gerekli uygulama bölgelerine temiz hava ileten HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava) ve ULPA filtreleri ile donatılmış gelişmiş hava filtreleme sistemleri bulunur.

Bu tesisler, Cleanroom yapımından başlayarak tüm kullanım sürecini takip ederek sürekli kontrol edilmeli ve çok yakından izlenmelidir. Bu nedenle, düzgün çalıştıklarından emin olmak için ISO sertifikalı sınıf 10 Cleanroom ‘larımızı düzenli olarak ölçüyor ve test ediyoruz.

Cleanroom Olmadan Ortamı Onarma

Sertifikalı bir Cleanroom olmadan veri kurtarma sürecini hayal edemeyiz. Cleanroom olanaklarından yararlanmak, en basit kurtarma prosedürlerini bile optimize etmek ve gerçekleştirmek için çok önemlidir. Fiziksel olarak hasar görmüş sabit diskleri onaran mühendisler, ortamın ilk durumunu korumak için temiz bir odada çalışmalıdır.

Veriler manyetik plakalarda saklanır. Çoğu durumda, mühendislerin bu plakaları ortaya çıkarmak için bir sabit disk açması gerekir. Cleanroom olmadığında, disk plakalarına toz parçacıkları veya mikroplar yerleşebilir. Bu, veri kurtarma sürecini korkunç bir şekilde ciddi şekilde etkileyebilir.

Örneğin, diskin okuma-yazma başlıkları yabancı kirletici maddeleri yakalayabilir ve plaka yüzeyini çizebilir. Sonuç olarak, tüm verileri kalıcı olarak kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.

Medyayı Cleanroomda Kurtarma

Cleanroom ‘daki verileri kurtarırken izlediğimiz bazı yönergeleri paylaşmak istiyoruz. Müşteri hizmetleri ekibimiz bir veri kurtarma vakası aldıktan ve kargo ile arızalı cihazı ücretsiz olarak teslim aldıktan sonra, mühendislerimiz cihazı Cleanroom tesisimizde alırlar.

Ön hazırlık yapılmadan hiç kimsenin Cleanroom ‘a girmesine izin verilmez. Mühendislerin, tüy bırakmayan özel giysiler, galoşlar, baş örtüleri, eldivenler ve maskeler giymeleri gerekir. Daha sonra girişte uzmanlarımız, ortamın kirlenmesini en aza indirmek ve tüm partikülleri uzaklaştırmak için bir hava üflemesinden geçer.

Cleanroom tesislerimiz, sorunsuz ve hızlı bir veri kurtarma süreci sağlamak için yerel parça depolama ve en son teknolojiyi kullanır. Kurtarılan tüm verileri güvenli sunucularımızda saklarız. Bir müşteri kurtarılan verilerini aldıktan sonra, dosyaları sunucularımızdan sileriz. Müşterilerimizi sorumluluğumuz konusunda temin etmek için, veri gizliliği kontrolleri de dahil olmak üzere farklı uluslararası sertifikalara sahibiz.

Bazen biraz para biriktirmeye çalışan insanlar, Cleanroom ‘u kendileri oluşturmak için kendin yap videoları izliyorlar. Bunlar, etkili değiller. Sürücüyü kendiniz açmaya ve dosyaları kurtarmaya çalışmak iyi bir fikir değil. Muhtemelen çok zaman kaybedersiniz ve kalıcı veri kaybı riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Cleanroom tesisleri veya veri kurtarma ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen müşteri hizmetlerimizle iletişime geçin ve deneyimli profesyonellere danışın. Talep formunu doldurabilir veya 0216 599 00 11 numaralı telefondan bizi arayabilirsiniz. Birkaç dakika içinde size geri döneceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir